Economie en werkgelegenheid
Het vergroten en behouden van werkgelegenheid en de bedrijvigheid in onze regio blijft een van de belangrijke opgaven voor Coevorden. In lijn met “verbindend besturen” werken we samen met het lokale bedrijfsleven aan de versterking van de economische structuur. Daarnaast leveren we onze bijdrage in de regionale samenwerking met andere overheden, het onderwijs en het bedrijfsleven. Dit doen we onder meer in Dutch Tech Zone-verband en via de regiodeal Zuid en Oost-Drenthe. Op het terrein van de vrijetijdseconomie werken we samen met de gemeenten Borger-Odoorn en Emmen (BOCE) op basis van het ‘Regionale Beleidskader Recreatie en Toerisme Zuidoost Drenthe’.
Economische visie “Coevorden onderneemt”
Samen met lokale ondernemers is in 2019 een nieuwe economische visie opgesteld. Deze economische visie is samen met een meerjarige investering door uw raad in april 2019 vastgesteld. Een convenant met ondernemersvereniging Ondernemend Coevorden (OC) bevestigt onze gezamenlijke werkagenda. Naast investeringen in onze ondernemersdienstverlening zijn de eerste projecten gericht op de revitalisering van de bestaande bedrijventerreinen en de oprichting van een zogenaamd Fablab vervolgens voortvarend van start gegaan.
Glasvezel
Na uitvoerige voorbereiding en dankzij de inspanning van vele vrijwilligers van glasvezel Zuidenveld, is in 2019 gestart met de aanleg van glasvezel in het hele buitengebied van Coevorden. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor economische activiteit en behoud van de leefbaarheid van het platteland.
Een aantrekkelijke binnenstad van Coevorden
In december 2017 heeft uw raad de toekomstvisie voor het centrum met bijbehorend uitvoeringsprogramma vastgesteld. Hier zijn in 2019 grote stappen gezet. Zo stond 2019 in het teken van het antwoord geven op de vraag: hoe ziet de toekomstige huiskamer (lees Markt) van de binnenstad eruit en welke functie krijgt deze? Bewoners, ondernemers, provincie, waterschap, college, raad en vele andere belanghebbenden en belangstellenden zijn betrokken bij dit onderwerp. Wij hebben gesproken, getekend, maquettes gemaakt, uitgangspunten vastgesteld en vervolgens is in uw raad de Ruimtelijke en Programmatische visie voor de Markt, Haven, Citadelpunt en de Weeshuisweide vastgesteld: de visie Kasteelpark Coevorden. De komende jaren staan in het teken van de realisatie van deze visie. Voorafgaand hebben wij uitgebreid met elkaar gesproken over onze identiteit, wat willen wij laten zien, wie is Coevorden. De provincie Drenthe heeft ons hierin ondersteund. In 2020 werken wij de marketingpositioneringsstrategie verder uit. Een andere belangrijke mijlpaal was de vaststelling van de Positionering van de Centrumstraten. Deze biedt ons richting en concrete handvatten voor de daadwerkelijke herinrichting van deze straten in 2020.
Een compact, aantrekkelijk en gezellig winkelgebied, dat is de toekomstvisie voor de binnenstad van Coevorden. Vastgoedeigenaren en ondernemers die aan deze ambitie willen bijdragen, kunnen een beroep doen op vier verschillende subsidies, waarbij de helft van de kosten tot een bepaald maximum worden vergoed. Het betreft een gevel-, stimulerings-, planontwikkelings-, transformatie- en een subsidie voor tijdelijke invulling. Deze zijn zeer succesvol. Iets dat niet alleen ons maar ook de provincie zeer verheugd. Het programma is ook verheugd dat zij begin 2019 de percelen Sallandsestraat 8 – 12 heeft kunnen aankopen. Met vasthoudendheid en daadkracht hebben wij dit bereikt. Middels een oproep in de krant en via zowel het formele als het informele circuit zijn ontwikkelaars uitgedaagd om op basis van een haalbaar en welstand technisch aansprekend ontwerp met de bestemming wonen deze grond van ons te kopen. Inmiddels worden hierover gesprekken met een ontwikkelaar gevoerd. Ook Sallandestraat 6 krijgt met hulp van onze planontwikkelings- en transformatiesubsidie een volgend leven. Andere eigenaren van vastgoed in de Sallandsestraat buigen zich ook over transformatie van de panden van gemengde bestemmingen naar uitsluitend een woonbestemming.
Het jaar 2019 stond ook in het teken van ‘uitproberen’ op de Weeshuisweide. Uit gesprekken met omwonenden en andere belanghebbenden van deze mooie plek in onze binnenstad kwam in 2018 nadrukkelijk naar voren dat mensen hier graag evenementen georganiseerd zien worden. Een projectgroep heeft vanuit het Programma Binnenstad samen met de horeca uit de stad en theater Hofpoort van april tot en met december verschillende evenementen georganiseerd. Hierbij hebben wij altijd in verbinding gestaan met de omwonenden. Gezien de veelal positieve geluiden geven wij hier in 2020 een vervolg aan.
Toerisme & recreatie
In 2019 is verder uitvoering gegeven de ‘Beleidsagenda Vrijetijdseconomie’. Er is opdracht gegeven voor de positionering van zowel de stad Coevorden als de kernen, waarbij de identiteit van de kernen gelieerd wordt aan hun ligging op de Hondsrug. Via ToReCO en in samenwerking met de andere Hondsruggemeenten wordt gewerkt aan een scherper toeristisch profiel en het toeristisch product. In investeringen in fiets- en wandelpaden zal worden voorzien via de fietsnota opgesteld en samen met het Recreatieschap wordt gewerkt aan de uitrol van het wandelknooppuntennetwerk. Na ondertekening van het convenant Vitale Vakantieparken is de planvoorbereiding opgepakt voor een integrale aanpak van de verschillende vakantieparken in Coevorden. Voor een aantal parken zijn reeds concrete stappen gezet op weg naar verbetering in kwaliteit.
Onderwijs
In oktober 2019 heeft uw raad de nieuwe opzet van het beleid voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) mede als gevolg van de landelijke herverdeling van middelen voor het onderwijsachterstandenbeleid vastgesteld. Dit betekent dat samen met de kinderopvangpartijen voorzien wordt in een nieuwe werkwijze en extra middelen voor het verbeteren van de kwaliteit van VVE.
Onderwijshuisvesting
Samen met de schoolbesturen is gewerkt aan een gezamenlijk Integraal Huisvestingsplan (IHP), welke door uw raad in april 2019 is vastgesteld. Met dit IHP hebben de schoolbesturen en de gemeente zich, gefaseerd en meerjarig gecommitteerd aan belangrijke investeringen voor renovatie en nieuwbouw in onderwijshuisvesting. Inmiddels is de uitvoering van het IHP opgepakt; gestart is met de planvoorbereiding voor Schoonoord en de renovatie van het Esdal College.
Coevorden: Culturele gemeente 2021-2022
Wij willen weer investeren in een bloeiend cultureel leven met een sterke culturele infrastructuur die het aantrekkelijk(er) maakt om in Coevorden te wonen, te werken en te verblijven. Met de start van deze bestuursperiode hebben wij daarom voorgenomen onze rol en inzet ten aanzien van kunst en cultuur te herijken. Inmiddels heeft dit geleid tot een aantal concrete stappen. Verheugd zijn wij dat de provincie Drenthe Coevorden heeft aangewezen als culturele gemeente in 2021-2022. Ons cultureel jaar verbinden wij aan het thema “Verbonden in verhalen”. In het bijzonder zal er dan aandacht zijn voor de viering van 350 jaar Ontzet van Coevorden.