Binnen dit programma werken we aan diverse aspecten van de fysieke leefomgeving. Ook de positionering van Coevorden in de regio hoort daar bij. In 2022 leverden we bijvoorbeeld een bijdrage aan het bidbook voor de Nedersaksenlijn en zetten we stappen voor de realisatie van de treinverbinding naar Nordhorn en Rheine. In het kader van de Regiodeal trekt Coevorden diverse projecten, onder andere op het vlak van toekomstbestendig wonen, verduurzaming en vitale dorpen.
Wonen
Met de Woonvisie 'bouwen aan de toekomst' koos de raad eind 2021 een nieuwe koers: faciliteren van woningbouw en het toevoegen van meer diversiteit, flexibiliteit en duurzaamheid. De ambitie is het mogelijk maken van de bouw van 750 woningen in de periode tot 2030. Dit houdt in dat we op diverse manieren nieuwbouw stimuleren: door begeleiding van groepen inwoners met wooninitiatieven en door beleid te maken zoals voor flexwonen. Maar ook door nieuwe bestemmingsplannen voor te bereiden zoals op Ossehaar te Coevorden en door ontwikkelaars te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun woningbouwplannen - een voorbeeld is de afronding van het woningbouwproject op het Bogasterrein. Nieuwe prestatieafspraken met de woningcorporaties en huurdersverenigingen zijn vastgelegd. Zo hebben we in 2022 gewerkt aan toekomstbestendig wonen. In 2023 gaan we op deze lijn voort en zal daarnaast de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad een belangrijk aandachtspunt worden.
Ruimtelijke ordening en Omgevingswet
Met de in 2022 voorbereide nieuwe werkwijze voor vergunningverlening en RO-procedures anticiperen we op de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Hiermee beogen we een laagdrempelige en snelle dienstverlening. De gemeente zorgt onder de nieuwe wet voor de beoordeling van initiatieven en kijkt in samenhang. Niet alleen toetsen aan de regels, maar ook kijken naar de context en naar de gevolgen op sociaal, economisch en maatschappelijk gebied: het ‘ja, mits’-principe. Een aanvrager kan voortaan bij één loket terecht, en krijgt sneller uitsluitsel. De gemeente komt hiermee, net als op andere gebieden, meer centraal te staan in de uitvoering.
De Omgevingswet kent verschillende instrumenten. De Omgevingsvisie, het toekomstbeeld voor de lange termijn, is in 2022 grotendeels gereed gemaakt voor bestuurlijke besluitvorming. Deze geeft de kaders voor het gemeentebrede Omgevingsplan, dat alle bestemmingsplannen, een heel aantal verordeningen en de zogenaamde ‘bruidsschat’ met Rijksregels gaat vervangen. Ook hiervoor zijn in 2022 al werkzaamheden verricht.
Verkeer en vervoer
Wij voeren de bereikbaarheidsvisie BOCE uit. Naast de al genoemde spoorverbindingen, zijn we gestart met de verkenning naar een BOCE doorfietsroute. De realisatie van de zuidelijke ontsluitingsweg Coevorden is gestart. Bij herinrichting van wegen is er aandacht voor veiligheid en ruimte voor het langzame verkeer. Om de mobiliteit duurzamer te maken is er een Regionaal Mobiliteitsplan Drenthe en de laadvisie "Coevorden laadt op" vastgesteld. Voor publieke laadobjecten is gestart met het uitzetten van een nieuwe concessie in Drents verband. In het kader van de fietsnota zijn de fietspaden in het gebied van de Geeserstroom gerealiseerd en hebben we stappen gezet in het verbeteren van de fietsverbindingen. Ook dit draagt bij aan stimuleren van duurzame mobiliteit, en aan Coevorden als aantrekkelijke gemeente voor recreatie & toerisme.