Het jaar 2022 stond onder andere in het teken van de verkiezingen voor het gemeentebestuur. Als gevolg daarvan kwam er een nieuwe samenstelling van zowel de Raad als van het college. De organisatie heeft hen op verschillende manieren meegenomen in de zaken die spelen in onze gemeente, zodat ook de nieuwe bestuurders over de juiste kennis beschikken.
In de organisatie stond 2022 vooral in het teken van het programma Toekomstbestendige Organisatie. Er is invulling gegeven aan de eerste fase van het programma: de probleemanalyse. Met behulp van een digitale volwassenheidsscan is gekeken in hoeverre de organisatie klaar is voor de (digitale) toekomst. Daarnaast is er in elk team een teamscan uitgevoerd die zich meer richtte op het personele aspect van de toekomstbestendige organisatie. Beide scans zijn samengebracht en dat heeft in december 2022 geleid tot een aantal strategische doelen, die, samen met de teamleiders en programmamanagers, vervolgens zijn uitgewerkt tot operationele doelen voor 2023.
De gevolgen van de veranderingen op de arbeidsmarkt werden vorig jaar ook voor de gemeente Coevorden steeds meer voelbaar. Niet alleen kost het vinden van goede medewerkers voor openstaande vacatures meer moeite, ook merken we dat medewerkers er sneller en makkelijker voor kiezen om over te stappen naar een andere werkgever. Die combinatie van veel wisselingen en voortdurend veel nieuwe collega's (die niet meteen op vlieghoogte zitten) enerzijds en meer en langer openstaande vacatures anderzijds leidt tot extra werkdruk. Met de ontwikkeling van de exit app hopen we meer grip te krijgen op de redenen voor medewerkers om te vertrekken. En met een sterk verbeterd onboarding traject hopen we de retentiegraad (hoe lang medewerkers aan boord blijven) weer wat te kunnen verhogen.
Als organisatie hebben we in de afgelopen twee bestuursperiodes grote stappen gezet als het gaat om een andere manier van werken. Verbindend Besturen zit inmiddels grotendeels in ons dna. Waar we ons voorheen grotendeels als bepaler opstelden bij vraagstukken die binnenkwamen, bepalen we inmiddels per geval hoe we verbindend besturen en samenwerken in een situatie toepassen. De ene keer begint het bij de vraag van onze inwoners, de andere keer hebben we zelf een initiatief waar inwoners zich betrokken bij voelen of een belang in hebben. Bij elk groter vraagstuk of idee bepalen we bij de start hoe we de samenwerking vorm geven. Dat doen we samen met de betrokken inwoners en partners. Daarbij willen we nog meer gebruik maken van de kennis en kunde die in de samenleving aanwezig is.
In 2022 introduceerden we hulpmiddelen om die samenwerken verder vorm te geven. Door vooraf over vragen na te denken. Zoals over de ruimte die er is voor samenwerking en welke keuzes er zijn, wie er moeten worden betrokken, welke rol iedereen heeft, enz.