Omschrijving activiteit

De urgentie van de aanpak van ondermijning is een organisatie breed aandachtspunt. Daartoe is een gemeentelijke casustafel ingericht waarbij signalen van ondermijning inhoudelijk worden opgewaardeerd. Hierbij wordt de beschikbare  informatie in de systemen en in de hoofden van de collega's gebruikt. De bruikbare signalen worden na opwaardering lokaal opgepakt of worden bij het RIEC Noord aangemeld voor onderzoek.

Daarnaast zijn belangrijke gemeentelijke systemen niet aan elkaar gekoppeld en wordt bij afwijkingen geen signaal gegeven. Dat maakt dat bij voorbeeld een drugslab niet tijdig gezien wordt, omdat de leegstand van een pand vanuit de systemen niet automatisch zichtbaar wordt. Dit maakt dat de gemeente op dit moment  kwetsbaar is in haar informatiepositie en lopen wij hierdoor onnodig financieel risico. Het opvolgen van de signalen vraagt om capaciteit van gekwalificeerd personeel om tot daadkrachtig optreden te kunnen komen. Het investeren in opsporingscapaciteit is op termijn goedkoper dan het achteraf aanpakken van ondermijnende criminele activiteiten. 

Portefeuillehouder

R. Bergsma

Kwaliteit

G

Toelichting

De gemeentelijke casustafel heeft 1 keer plaatsgevonden. Door capaciteit tekort in meerdere teams en het ontbreken van verdere invulling van het proces is er nog geen vervolg gegeven aan de casustafel. In 2022 willen we wel meer prioriteit geven aan de aanpak van ondermijning. Door te werken aan een concretere aanpak en invulling van het proces van de aanpak van ondermijning wordt gestreefd om de casustafel weer op te pakken.

In 2022 is de aanschaf voorbereid van het programma Atlas. Atlas is een programma dat bij oa integrale bestrijding ondermijning gebruikt gaat worden met name op het gebied van informatiedeling en de weging van casuïstiek. Op basis van deze weging kan de gemeentelijke casustafel potentieel opgestart worden.

Geld

G

Toelichting

Tijd

O

Toelichting

Werkzaamheden als gevolg van Corona hebben er voor gezorgd dat de tijdsplanning niet is gehaald.