Omschrijving activiteit

De uitvoering van de ambities uit de duurzaamheidsvisie zijn op diverse plekken in deze begroting verwoord. De samenhang wordt bewaakt binnen het programma Duurzaamheid. Hiervoor wordt eind 2021 en 2022 de duurzaamheidsindex opgesteld. Op deze wijze moet duidelijk zijn of de uitvoering voldoende bijdraagt aan de gestelde ambities.

Eind 2021 en in 2022 worden bewustwordingsstrategieën opgesteld en uitgevoerd om de betrokkenheid van inwoners, bedrijven en instellingen en eigen medewerkers te vergroten. Daarbij worden aan de gemeenteraad keuzes voorgelegd over de wijze waarop inwoners worden gefaciliteerd. Hier worden ook mogelijkheden als het revolverend fonds en ondersteunen bij het vergroenen van terreinen in de afwegingen meegenomen. Dit hangt onder andere samen met beschikbare middelen en met mogelijkheden die het Rijk en de provincie al bieden en waar we als gemeente op kunnen aansluiten of gebruik van kunnen maken.

Voor het kunnen uitvoeren van de ambities zijn extra middelen nodig. Zie hiervoor de kop Duurzaamheid in het hoofdstuk Ambities en ontwikkelingen.

Portefeuillehouder

J. Huizing

Kwaliteit

G

Toelichting

Het programma Duurzaamheid voor de uitvoering van de duurzaamheidsvisie is een jaar onderweg. Het programma komt tot volwassendom maar toont ook aan dat medewerkers met expertise op het vakgebied duurzaamheid en overheidservaring niet eenvoudig zijn te vinden. Daarom wordt in regionaal verband verkend of het mogelijk is binnen duurzaamheid samen te werken op kennisdeling, personele inzet, gezamenlijke aanpak. Verwachting is dat we in het eerste kwartaal van 2023 gaan starten met werven van personeel. De wettelijke verplichtingen uit de energietransitie, uitvoering geven aan de warmtevisie en RES 1.0 verlopen prima. Door de mondiale ontwikkelingen op de energiemarkt is meer inzet benodigd om invulling te geven aan het thema energie armoede en energiebesparende maatregelen. In 2022 waren dit veelal incidentele gelden. Vanaf 2023 wordt hier landelijk structureel extra financiën beschikbaar gesteld voor meer personele inzet om een versnelling aan te brengen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.
De bewustwordingsstrategie is afgerond en uitgerold het motto “Zunig is zo gedaan” wordt op diverse manieren onder de aandacht gebracht voor de vierde pijlers. Door de inzet op bovengenoemde onderwerpen is er in 2022 minder inzet dan gepland op de pijler circulaire economie en duurzame gemeentelijke organisatie.

De ontwikkeling van het duurzaamheidsdashboard is complex en ingewikkeld, er is een groot aanbod van data maar onvoldoende toepasbaar op de gemeente Coevorden. Samen met de andere gemeenten en de provincie ontwikkelen we monitoring op gemeentelijk niveau.
Een revolverend duurzaamheidsfonds is niet nodig, er zijn momenteel meer dan voldoende mogelijkheden om verduurzamingsmaatregelen te bekostigen. Rijksmiddelen bieden direct en indirect meerdere mogelijkheden voor elke doelgroep, de komende jaren zal dit zo blijven.  

Geld

G

Toelichting

Tijd

G

Toelichting

Voor de visie is geen einddatum overeengekomen.