Mobiliteitsplan
Omschrijving activiteit
In 2022 wordt het nieuwe gemeentelijke Mobiliteitsplan vastgesteld. Voor het plan wordt gebruik gemaakt van verschillende (landelijke en regionale) bouwstenen op het gebied van onder andere duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid, bereikbaarheid, fiets en openbaar vervoer. In het participatieproces is gebruik gemaakt van de kennis van bewoners en dorpen(sbelangen). Aan de hand van het plan worden de volgorde van uit te voeren maatregelen bepaald. Totdat het nieuwe plan er ligt gaan we vooral door met de al aangekondigde activiteiten.
- Wij gaan in het gebied tussen Wachtum en Oosterhesselen de al aangekondigde 60 km/u zone instellen. Hierbij wordt aangesloten op bestaande projecten en ontwikkelen in de gebieden, zoals in Oosterhesselen.
- De Mepperstraat wordt heringericht en de kern Meppen wordt aangewezen als 30 km/u zone (gedeelte ten westen van de N854).
- Met de provincie Drenthe en de dorpen Sleen en Erm wordt het proces gestart om het weggedeelte van de N376 tussen Sleen en de N34 verder in te richten.
- Met het OV-bureau Groningen-Drenthe wordt een nader onderzoek uitgevoerd naar de busverbindingen in zuidwest Coevorden, het betreft de lijnen 33 (Coevorden-Hoogeveen) en 129 (Coevorden-Dedemsvaart). Dit onderzoek start afhankelijk van de uitkomsten van de concessie in Overijssel bekend zijn geworden.
- Op de HUB Zweeloo worden, in afstemming met de omgeving, maatregelen in het kader van de ketenmobiliteit uitgevoerd.
Gedragen wensen vanuit de samenleving op het gebied van een betere leefomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van parkeren, verkeersveiligheid, fiets, toegankelijkheid worden in het kader van het budget voor dorp- en wijkinitiatieven beoordeeld.
Op basis van het opgestelde plan zullen wij uitvoering geven aan de vervanging van de twee VRI 's (verkeersregelinstallaties) Dalerallee en Europaweg) in Coevorden.
In 2022 wordt de Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO), locatie Spoorbaan opgeheven.
Met de provincie Drenthe als regiehouder wordt samen met betrokken partners opgetrokken in het project spoorverbinding Nedersaksenlijn. In het project Rheine-Nordhorn-Coevorden-(Emmen), reactivering spoorlijn Neuenhaus-Coevorden voor reizigersvervoer blijven we actief betrokken.
De activiteiten vanuit het programma Verkeerseducatie worden uitgevoerd. Gewerkt wordt aan het realiseren van herkenbare schoolomgevingen. Momenteel zijn we in gesprek met de basisscholen in Sleen, Parkschool (Coevorden).
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat mobiliteit anders, slimmer en duurzamer moet. Hierbij moet goed gekeken worden naar welke mobiliteitsmaatregelen een positief effect hebben op het klimaat. Te denken valt aan maatregelen rondom Zero Emissie, (elektrische) deelauto's, laadpalen en ons eigen wagenpark. De laadvisie wordt in het derde kwartaal afgerond.
Deze maatregelen dienen opgenomen te worden in een RMP Drenthe 1.0, een regionaal mobiliteitsplan. Dit plan wordt begin 2022 vastgesteld. De uitvoering van het RMP vraagt capaciteit en middelen. Inmiddels is gestart met het opstellen met het RMP Drenthe 2.0.
Portefeuillehouder
Kwaliteit
Toelichting
Samen met de provincie en de gemeenten in Drenthe is een Regionaal Mobiliteitsplan Drenthe gemaakt. In dit RMP Drenthe versie 1.0 wordt beschreven op welke wijze wij de bestaande mobiliteit duurzamer gaan maken.
De provincie Drenthe heeft de werkzaamheden verkeersmaatregelen op de N376 (bebouwde kom) Achterste Erm afgerond. Wij hebben de provincie Drenthe om aandacht gevraagd voor het weggedeelte N376-Sleen tot en met Erm.
Het fonds voor calamiteiten en kleine aanpassingen in de openbare ruimte wordt gebruikt voor onder andere diverse verkeersmaatregelen en parkeerplaatsen in woonwijken.
Onze betrokkenheid bij zowel de spoorverbindingen met Duitsland als de te ontwikkelen Nedersaksenlijn (NSL) is actief voortgezet en heeft in regionaal verband geleidt tot een brede lobby. Deze lobby is versterkt met het opstellen van een bidbook-NSL.
In het kader van de treinverbinding Coevorden-Neuenhaus (Bad Bentheim) is onder meer het onderzoek naar een veilige(re) spoorwegovergang Krimweg gestart.
De schoolomgevingen in Dalerpeel en Aalden zijn verbeterd. Met de scholen in Sleen en de Parkschool zijn de gesprekken nog lopend.
De laadvisie "Coevorden laadt op" is opgesteld en de voorbereidingen voor een nieuwe concessie "laadobjecten" zijn gestart.
In Wachtum en Meppen zijn maatregelen uitgevoerd welke passen bij de aangewezen zone 30 km/u en zone 60 km/u.
Geld
Toelichting
Tijd
Toelichting
Er zijn verschillende lopende initiatieven, projecten en activiteiten. Het vraagt tijd en inzet om deze projecten vanuit het Mobiliteitsplan af te ronden. Onderzoek VRI's start begin 2023. De beide NABO Spoorbaan en De Loo zijn respectievelijk in uitvoering en voorbereiding.